141 случая на хепатит C и 36 случая на ХИВ  бяха

...
141 случая на хепатит C и 36 случая на ХИВ  бяха
Коментари Харесай

141 случая на хепатит С и 36 ХИВ-позитивни установи кампания през 2022 г. - Здраве

141 случая на хепатит C и 36 случая на ХИВ  бяха открити през 2022 година в границите на стратегия " Айвър " за гратис и анонимно тестване в над 200 лаборатории в страната, оповестиха от едноименната фондация.

Програмата за проучване на ХИВ и хепатит C е най-мащабната акция за установяване на двата вируса у нас през предходната година. Тестването е гратис и анонимно и се осъществява в над 200 лаборатории в страната.

От направените 5007 ХИВ теста през 2022 година, 36 са положителни, до момента в който от направените 4989 хепатит C теста за същия интервал, 141 са позитивни.

Положителни хепатит C (anti-HCV) резултати са регистрирани в 24 (от 28) области в страната. Хората с позитивни проби за антитела на хепатит C са ориентирани към потвърждаване на резултата с PCR тест. Хепатит С към този момент може да бъде оздравял със съществуващата терапия. Тя се заплаща изцяло от НЗОК и се приема сред 2 и 3 месеца. Вирусът е една от главните аргументи за рак на черния дроб.

Положителни ХИВ резултати са регистрирани в девет разнообразни области на България. Две от позитивните проби са в извънредно дребни обитаеми места, които не са областни градове и в които няма офис на Регионална здравна ревизия (РЗИ). 33 от позитивните ХИВ резултати са при мъже, а другите три са при дами. Тези числа не включват задграничните жители, които към този момент са знаели, че живеят с ХИВ и са се свързали с фондация  " Айвър " с цел да получат поддръжка и насоки къде да продължат своята терапия на територията на България.

За ХИВ има поддържащо лекуване. Терапията е безплатна за всички, не зависи от здравноосигурителния статус и се дава от Министерство на опазването на здравето.

През 2022-ра година, уебсайтът на  бе единствената платформа на български език, която сътвори неповторимо информационно съдържание по отношение на ХИВ на ежеседмичен принцип. са част от ключовите теми, които фондацията засегна. Тестът за ХИВ по програмата на фондацията във всички лаборатории, с които работим, изследва по едно и също време и за антиген, и за антитела, което го прави най-точният безвъзмезден тест за ХИВ в България към този момент втора поредна година, споделя Явор Конов, ръководител на " Айвър ".

Какво е добре да знаете

• Положителните резултати за ХИВ и хепатит C не са задоволителни за поставяне на диагнози и би трябвало да бъдат доказани с по-висок клас проучвания.

• Хората с доказан позитивен резултат за хепатит C имат право на безплатно лекуване посредством Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В повечето случаи лекуването се приема сред 8 и 12 седмици.

• Хората с доказан позитивен резултат за ХИВ имат право на безплатно поддържащо лекуване, обезпечено от Министерството на здравеопазването.

• Лекарството за хепатит C се отпуска.

• Поддържащото лекуване за ХИВ се отпуска.

• Над 95% от хората с хепатит C, които са приемали терапия за изчистване на вируса, са сполучливо излекувани и свободни от хепатит C.

• Хората, живеещи с ХИВ, които одобряват и се придържат към своята терапия, вече живеят толкоз дълго и продуктивно, колкото хората, които нямат ХИВ.

Фондация " Айвър "  предоставя информация за ХИВ предварителна защита, тестване и лекуване на гей и бисексуалните мъжете, най-силно афектираната от ХИВ общественост в България. Организацията цели оптимална начетеност измежду гей мъжете по отношение на сексуално предаваните инфекции (СПИ), водеща до усъвършенствано полово здраве, качество на
живот и една по-информирана и неосъдителна гей общественост в България.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР